Sezon na kurki uważam za otwarty..
Witajcie!!
Dziś kulinarnie. Dawno nie było takiego wpisu. Uwielbiacie kurki(grzybki)? Ja mogłabym je jeść codziennie. I jak tylko widzę je na sklepowych pułkach to muszę zakupić. Jak je serwuje? Bardzo prosto a przy okazji smacznie. Jesteście ciekawe??
Sos z kurek.
Do mojego dania potrzebujemy.
ok 200g kurek,
jedna cebula,
2 ząbki czosnku,
śmietanka 30%
łyżeczka masła,
olej,
pieprz, sól,
natka pietruszki,
kluski śląskie ( robione samemu bądź gotowe mrożone)
Sposób przygotowania.
Kurki dokładnie myjemy. Większe sztuki kroimy na pół. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Dwa ząbki czosnku ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni dodajemy masło(wtedy się ono nie przypali) wrzucamy kurki. Chwilę dusimy, dorzucamy cebulkę oraz czosnek. Wszystko podlewamy odrobią wody przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. Kiedy kurki z cebulką będą już gotowe dodajemy całą śmietankę. Dusimy ok 15 minut. Sos powoli będzie się redukował i gęstniał. Całość doprawiamy solą i czosnkiem oraz posypujemy natką pietruszki.
Gotowy sos podajemy z kluskami śląskimi.
Wygląda apetycznie-prawda? Uwierzcie mi na słowo, że jest pycha...
Wiecie co? Jest lato, słońce świeci- komu chce się gotować? Ostatnio wpadła mi w oko pewna stronka dzięki której zamówić możemy co chcemy z każdego miejsca w PL. Znacie stronkę PizzaPortal.pl Co trzeba zrobić? Banalnie proste. Wystarczy wpisać miejsce dostawy a wyskoczy nam lista restauracji, z których możemy zamówić jedzonko na wynos. Większość z nas jest teraz na wakacjach i ten portal może się okazać świetnym rozwiązaniem.
Pozdrawiam Serdecznie.