szpinakowe szaleństwo :)
Witajcie!
Dziś kolejny wpis z cyklu kulinaria. Tym razem szpinak w roli głównej.
ok 400 gram szpinaku liściastego-najlepiej świeżego. Jeśli mamy mrożony też może być tylko zwróćmy uwagę by był liściasty.
1 podwójna pierś z kurczaka,
2 średnie cebule,
3 ząbki czosnku.
2 łyżki rozmarynu. Im więcej tym lepie.
1 łyżka czerwonej ostrej papryki w proszku,
5-6 sztuk suszonych pomidorów. Jeśli ich nie mamy to trudno.
200 ml śmietanki 30%
makaron pene.
Przygotowanie.
Mięsko kroimy w kostkę. Do moździerza wsypujemy rozmaryn, paprykę i starty na mniejszych oczkach czosnek. Całość mieszamy tak by składniki dobrze ze sobą się połączyły. Taką marynatą posypujemy nasze kawałki mięska. Mieszamy i odkładamy do lodówki. Cebulkę koimy w piórka. Suszone pomidory w paski.
Kawałki mięsa podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Odstawiamy. Na tej samej patelni wrzucamy naszą cebulkę tak by się nam zarumieniła. Dorzucamy do niej pokrojone w paski pomidory suszone. One dają potrawie taki inny wyrazisty posmak. Całość jeszcze przez kilka minut podsmażamy na małym ogniu. Doprawiamy szczyptą papryki w proszku oraz solą. Do zarumienionej cebulki dodajemy całe opakowanie naszej śmietanki. Gotujemy przez ok 10 minut aż nam sos odrobinę odparuje i zgęstnieje. Wrzucamy umyty i odsączony z wody szpinak. Czekamy aż trochę zmniejszy swoja objętość i dorzucamy wcześniej upieczone mięsko. Całość gotujemy jeszcze przez ok 5 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem. Proste i szybkie danie! Przeważnie wieczorem przygotowuję sobie wszystkie składniki. Doprawiam i odstawiam do lodówki. uwierzcie mi że wtedy zrobienie całości to tylko 30 minut.
SMACZNEGO!!
Ostatni dzień rozdania!!
Wygrywają 3 OSOBY!!