Sezon Grillowy Uważam za otwarty...

...Musztarda Krzepka Kętrzyńska Sarepska w roli głównej!!


Jakiś czas temu w paczce, którą otrzymałam od firmy Oyster Cosmetics znajdowała się musztarda.




Musztarda miałam bardzo krótką datę ważności, nie lubię kiedy marnujemy jedzonko dlatego postanowiłam dzisiaj ją wykorzystać w całości :)


Przepis na Karkówkę w musztardzie!!!


Składniki do karkówki:

słoiczek musztardy (dowolnej) im lepsza musztarda tym lepsze mięsko,
ok. 1 kilograma karkówki,
 2 średnie cebule,


Składniki do sosu:
2-3 łyżeczki majonezu,
2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego,
2-3 ząbki czosnku,
czubrica,
zioła prowansaldzkie
pieprz kolorowy,
odrobina soli

Składniki do pieczonych ziemniaków:

1 kilogram ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
zioła prowansaldzkie
przyprawa do ziemniaków
odrobina soli, pieprzu.



Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry jednakowej grubości. Każdy plaster smarujemy po obu stronach musztardą, dokładnie tak by cały słoiczek wykorzystać. 
\\


Odstawiam do lodówki na ok 1,5 godziny. W między czasie przygotowujemy ziemniaki. 
Obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki, talarki, jak komu wygodnie. Wkładam do miski, polewamy olejemy, dodajemy wcześniej starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, posypujemy ziołami, przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą. Całość mieszamy. Tak by otulić całe ziemniaki. Odstawiamy na pół godz do lodówki.


Robimy sos. Ząbki czosnku ścieramy na tarce o małych oczkach. Majonez z jogurtem mieszamy w misce. Proporcję zawsze pół/pół. Dodajemy czosnek, czubrice, zioła prowansaldzkie, pierz oraz odrobinę  soli. Mieszamy całość, odstawiamy do lodówki.

Karkówkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, mięsko okrywamy talarkami cebuli. Pieczemy w 180C ok 1,5-2 godzin. 

Ziemniaczki wykładamy na blaszkę pieczemy w piekarniku. 180C ok 30-40min.


Dziś moja karkówką piekła się na grillu :) Była jeszcze lepsza. Ziemniaczki  upiekłam w domku. 





A tak całość prezentowała się na talerzu :)






SMACZNEGO!!!



I tym sposobem musztarda została smacznie zjedzona w całości! Polecam przepis!! Mięsko jest pycha....

Komentarze

  1. Palce lizać, jak patrze na te ziemniaczki...

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam.. palce pizac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! <3
    Mam nadzieję, że jeszcze lepiej smakuje, mmm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje rewelacyjnie :) trzeba po prostu zrobić i się przekonać :)

      Usuń
  4. Twoja potrawa wygląda obłędnie, narobiłaś mi takiego smaku, że muszę iść do lodówki coś zjeść, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. możemy obserwować! z wielką przyjemnością dodaję do obserwowanych, pozdrawiam! :)
    mebeautyandyou.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie reszta też na wczorajszego grilla poszła u rodziców :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli już tu jesteś to zostaw po sobie ślad. Ja nie owijam w bawełnę -Ty również pisz szczerze to co myślisz, uważaj jednak na słowa i nie obrażaj innych. Szanujmy się wzajemnie :)
Spodobało Ci się- zostań na dłużej i zaobserwuj.

Moderowanie komentarzy włączone.

instagram