Sezon Grillowy Uważam za otwarty...
...Musztarda Krzepka Kętrzyńska Sarepska w roli głównej!!
Jakiś czas temu w paczce, którą otrzymałam od firmy Oyster Cosmetics znajdowała się musztarda.
Jakiś czas temu w paczce, którą otrzymałam od firmy Oyster Cosmetics znajdowała się musztarda.
Musztarda miałam bardzo krótką datę ważności, nie lubię kiedy marnujemy jedzonko dlatego postanowiłam dzisiaj ją wykorzystać w całości :)
Przepis na Karkówkę w musztardzie!!!
Składniki do karkówki:
słoiczek musztardy (dowolnej) im lepsza musztarda tym lepsze mięsko,
ok. 1 kilograma karkówki,
2 średnie cebule,
Składniki do sosu:
2-3 łyżeczki majonezu,
2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego,
2-3 ząbki czosnku,
czubrica,
zioła prowansaldzkie
pieprz kolorowy,
odrobina soli
Składniki do pieczonych ziemniaków:
1 kilogram ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
zioła prowansaldzkie
przyprawa do ziemniaków
odrobina soli, pieprzu.
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry jednakowej grubości. Każdy plaster smarujemy po obu stronach musztardą, dokładnie tak by cały słoiczek wykorzystać.
Odstawiam do lodówki na ok 1,5 godziny. W między czasie przygotowujemy ziemniaki.
Obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki, talarki, jak komu wygodnie. Wkładam do miski, polewamy olejemy, dodajemy wcześniej starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, posypujemy ziołami, przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą. Całość mieszamy. Tak by otulić całe ziemniaki. Odstawiamy na pół godz do lodówki.
Robimy sos. Ząbki czosnku ścieramy na tarce o małych oczkach. Majonez z jogurtem mieszamy w misce. Proporcję zawsze pół/pół. Dodajemy czosnek, czubrice, zioła prowansaldzkie, pierz oraz odrobinę soli. Mieszamy całość, odstawiamy do lodówki.
Karkówkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, mięsko okrywamy talarkami cebuli. Pieczemy w 180C ok 1,5-2 godzin.
Ziemniaczki wykładamy na blaszkę pieczemy w piekarniku. 180C ok 30-40min.
Dziś moja karkówką piekła się na grillu :) Była jeszcze lepsza. Ziemniaczki upiekłam w domku.
A tak całość prezentowała się na talerzu :)
SMACZNEGO!!!
I tym sposobem musztarda została smacznie zjedzona w całości! Polecam przepis!! Mięsko jest pycha....
Palce lizać, jak patrze na te ziemniaczki...
OdpowiedzUsuńo mniam.. palce pizac :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! <3
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że jeszcze lepiej smakuje, mmm.
smakuje rewelacyjnie :) trzeba po prostu zrobić i się przekonać :)
UsuńTwoja potrawa wygląda obłędnie, narobiłaś mi takiego smaku, że muszę iść do lodówki coś zjeść, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmożemy obserwować! z wielką przyjemnością dodaję do obserwowanych, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńmebeautyandyou.blogspot.com
U mnie reszta też na wczorajszego grilla poszła u rodziców :))
OdpowiedzUsuń