3/26/2014

co się nawinie czyli schaby w innej odsłonie.



Witajcie!

Dzisiejszy wpis będzie inspirowany Kuchnią Lidla. Jak już wiadomo- uwielbiam ich przepisy. Mam chyba wszystkie. Niektóre na stałe wpisały się do naszego rodzinnego menu, inne nie a jeszcze inne po prostu zmodyfikowałam odrobinkę. Ten dzisiejszy przepis  to właśnie taki trochę zrobiony na inaczej. 





Schaby z szynka szwarcwaldzką, bazylią oraz warzywami.



Składniki.

4-5 schabów,
4-5 plastrów szyki,
bazylia najlepiej listki. ja dodaję suszona ponieważ moja bazylia dopiero co wybija się na światło dziennie i jej listki są jeszcze za małe. 
odrobina papryki czerwonej ostrej w proszku / może być ale nie musi/
zioła prowansalskie, 
1/2 kilo  ziemniaków
4 marchewki
3 pietruszki korzeń
cebula czerwona
kawałek selera,
por,
2 ząbki czosnku.



Przygotowanie:

Schaby cienko rozbijamy. Na każdego nakładamy po listku bazylii ewentualnie posypujemy suszoną oraz odrobiną papryki czerwonej. Nakładamy plasterek szynki. Przekładamy w pół i spinamy wykałaczką. Całość oprószamy w mące. Smażymy na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek. Mięso zdejmujemy z patelni. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i  kroimy w pół talarki bądź kostkę.Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek. Smażymy ok 5 min na małym ogniu. W szklance gorącej wody rozpuszczamy pół kostki bulionowej warzywnej bądź mięsnej. Dodajemy do naszych warzyw, które są na patelni. Następie wrzucamy cebulę pokrojona w ćwiartki oraz pora. Doprawiamy ziołami. Na tak przygotowanych warzywach układamy nasze wcześniej upieczone schaby. Dusimy pod przykryciem ok 10min na małym ogniu. W między czasie wstawić musimy ziemniaki. Ugotowane dodajemy do całości.  Na talerzu wykładamy warzywa z ziemniakami. Na końcu dodajemy schab. Dla ostrości potrawy dodałam małą papryczkę chilli drobno posiekaną. Oryginał tego dania jest z paprykami (czerwona, zielona, żółta) oraz pomidorami. Również smakuje wyśmienicie. Zmodyfikowałam go i nazwałam co się nawinie(ponieważ akurat takie warzywa miałam w lodówce) 






SMACZNEGO!!


34 komentarze:

  1. też lubię Kuchnię Lidla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie wygląda niezwykle smakowicie :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje się, że jest to smaczne danie :) W marcu po raz pierwszy kupiłam bazylię w doniczce z Lidla i jestem oczarowana smakiem jej świeżych listków! To zupełnie inna jakość niż bazylia suszona z torebki. Odtąd postaram się zawsze mieć na parapecie doniczkę z tą roślinką, tym bardziej, że pomidorowy kryzys zaraz minie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo jest smaczne :) Moja bazylia dopiero wyrasta ale tak masz rację takie listki są dużo lepsze niż suszone :) Już się mojej dorosłej bazylii doczekać nie mogę- tak jak rozmarynu i tymiaku, które też zasadziłam :)

      Usuń
  4. Kulinarnie sie ostatnio zrobiło :) ale dobrze, bo brak mi już inspiracji ze względu na karmienie piersią ... To się nadaje, ale pewnie też trochę zmodyfikuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy karmieniu piersią trzeba uważać, ja karmiłam 1,5 roku. Z dietą uważałam do 4 mc później stopniowo wprowadzałam potrawy i dania. Pamiętaj by pojedynczo wprowadzać produkty. W razie jakiejkolwiek alergii szybko dojdziesz od czego :) A okres karmienia uważam za najpiękniejszy w moim życiu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. nie przepadam za szybką szwarcwaldzką, ale przepis brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie dania z warzywami.

    OdpowiedzUsuń
  7. OO dżizas ale pychota :) Daję do zakładek i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam - mniam :) aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm jakie apetyczne, akurat jestem w porze obiadowej :) wygląda świetnie i będzie robione ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bazylia...mmmm... pychota ;p
    Za ta szynką tez nie przepadam, także pozostaje przy samych schabach :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nom ewentualnie można same schaby z bazylią ale sekret smaku tkwi właśnie w tej szynce. :)

      Usuń
  11. Ależ to danie pysznie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dość ciekawe połączenie smakowe :]

    OdpowiedzUsuń
  13. ale wspaniale danie wygląda :) ojj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny przepis, kradnę.
    Zapraszzam tez do nmnie na kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń
  15. O tak kuchnia lidla jest pyyyszna ^^ Musze poprosić mamę żeby mi zrobiła takie cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale mi narobiłaś ochoty ;))) trzeba wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  17. Ojeju, ale smakowite danie ... :) i jeszcze na noc je oglądam :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja znam bigos "na winie" :D Co się "nawinie" to do bigosu :D
    Ale apetytu mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O kurczę, ale to świetnie wygląda! Muszę jeszcze sprawdzić jak smakuje.:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam :) http://jusinx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda to smakowicie :)))
    pozdrawiam wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. mniam :) dopiero co obiad zjadlam, ale ślinka mi cieknie na widok Twojego dzieła :)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda smacznie !
    ale mi ochoty narobiłaś tymi smakołykami

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda smakowicie :) o tej porze nie powinnam oglądać takich zdjęć ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. pięknie podany obiad, aż ślinka cieknie. mniemmm.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli już tu jesteś to zostaw po sobie ślad. Ja nie owijam w bawełnę -Ty również pisz szczerze to co myślisz, uważaj jednak na słowa i nie obrażaj innych. Szanujmy się wzajemnie :)
Spodobało Ci się- zostań na dłużej i zaobserwuj.

Moderowanie komentarzy włączone.